Esitelmä ja Afterwork 3.12. ja Excursio Planmecalle 13.1.

Esitelmä ja Afterwork: EU:n Internet -sääntely ja 5G
Tiistai 3.12.2019 klo 17 alkaen, Maarintie 8, sali TU3 (Wärtsilä)

Tervetuloa kuuntelemaan mielenkiintoista ja ajankohtaista esitelmää internet-säätelystä ja 5G:stä. Esityksen pitää alan tietäjä ja professori Raimo Kantola, jolla on aiheesta pitkä kokemus. Tähän tapahtumaan voit ottaa perheenjäseniä ja ystäviäsi mukaan. Esityksen jälkeen halukkaat voivat jatkaa keskustelua lähellä olevassa ravintola Fat Lizardissa.

Ilmoittaudu tapahtumaan ”EU:n Internet -sääntely ja 5G” tästä.

Professori Kantola kirjoittaa aiheesta näin:

5G järjestelmä haastaa voimassa olevan avointa Internetiä koskevan sääntelyn. EU:ssa on hyväksytty laki siitä miten Internetissä pitää käsitellä eri lähettäjien, vastaanottajien, palveluiden, sovellusten ja sisällön paketteja. Perussääntö, joka koskee kuluttajien Internet-pääsyä, on, että aina samalla tavalla. Tätä nimitetään verkkoneutraliteetiksi tai avoimeksi Internetiksi. Ajatus on estää operaattoria käyttämästä kaupallisesti väärin portinvartijan asemaansa markkinoilla ja tarjota pilvessä palveluita tarjoaville yrityksille vapaa pääsy kaikille kuluttajille ja sitä kautta mahdollistaa pilvipalvelujen tasavertainen kilpailu digitaalisella markkinalla. Sääntelystä  seuraa tällä hetkellä että verkko-operaattori ei saa suodattaa kuluttajan liikennettä. Esimerkiksi operaattori ei voi tarjota yksilöllisiä tietoturvapalveluita asiakkailleen.

Sääntelyssä on myös katsottu, että operaattorin omistama pilvialusta on osa verkkoa ja siis sääntelyn alaista. Siksi operaattorin on käytännössä mahdotonta kilpailla pilvipalveluissa vaikkapa Amazonia tai Microsoftia vastaan ainakin mikäli palvelu on tiiviissä suhteessa itse verkkoon.

5G verkko hyödyntää ohjelmistonsa suoritusalustana samaa tekniikkaa kuin kaikki pilvipalvelut, eli virtuaalikoneita ja kontteja. Siksi mobiilioperaattori joutuu 5G:ssä investoimaan pilvialustaan. Lisäksi 5G:ssä on erillisiä “compute” elementtejä, joilla tuotetaan osa 5G-palvelusta. Nämä “compute” elementit voivat merkittävästi auttaa sekä laajakaistapalvelun että pienen viipeen palveluiden toteutusta.

EU sääntelyn soveltamisesta tässä uudessa tilanteessa on juuri menossa julkinen kuuleminen, jossa olemme ehdottaneet, että operaattoreiden ja pilvipalvelun tarjoajien kilpailuasetelma pilvipalveluissa pitäisi tasata siten, että operaattorin omistama pilvialusta olisi avoimen Internetin sääntelyn ulkopuolella samalla tavalla kuin pilvialustat muutenkin ovat. Tätä motivoi ainakin kolme merkittävää seikkaa:

1) näin operaattorit voivat rakentaa tehokkaamman mahdollisen 5G verkon.

2) Käyttäjien tietoturvan merkittävä parantaminen tulee mahdolliseksi joko siirtämällä laitteiden tietoturvaa tai täydentämällä sitä pilvipohjaisella ratkaisulla.

3) Ei ole mitään syytä suosia sääntelyn avulla EU:ssa amerikkalaisia globaaleja jättejä, jotka ovat lähes monopolin asemassa (Google, Facebook, Amazon, MS) verrattuna Eurooppalaisiin toimijoihin.

Excursio Planmeca Oy:lle
Maanantai 13.1.2020 klo 17.30 alkaen, Asentajankatu 6, 00880 Helsinki

Planmeca Oy on yksi maailman johtavista hammashoitolaitteiden valmistajista, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan ympäri maailmaa. Kattavaan tuotevalikoimaan kuuluvat digitaaliset hammashoitokoneet, monipuoliset 2D- ja 3D-röntgenlaitteet, CAD/CAM-tuotteet sekä niitä tukevat ohjelmistoratkaisut. Pääkonttori ja tuotanto sijaitsevat Helsingin Herttoniemessä. Planmeca Oy on terveysteknologian alalla toimivan Planmeca Groupin emoyhtiö. Yhtiöryhmän liikevaihto on noin 703 miljoonaa euroa (2017) ja se työllistää lähes 2750 henkeä maailmanlaajuisesti.

Isäntänä meillä on Planmeca Oy:n SVP ja Sklubin jäsen Tuomas Lokki. Ekskursio kestää noin kaksi tuntia. Tapahtuman ohjelma on seuraava:

17.30 Tervetuloa

17.40 Yritysesittely ja tulevaisuuden näkymät

18.20 3 demoa nykyteknologiasta

18.50 Halukkaille tehdaskierros

19.30 Tilaisuuden päätös

Tälle ekskursiolle voit ottaa perheenjäseniäsi mukaan.

Ilmoittaudu ekskursiolle tästä.

 

Hyvää vuoden jatkoa ja tervetuloa kuuntelemaan esitelmää ja ekskursiolle!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.